Nederlands Dahomey Dwergrund Stamboek

De kleine koetjes die sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw in Nederlandse weiden voorkomen, stammen oorspronkelijk uit West-Afrika.
In het vroegere Dahomey, het huidige Benin en in de omliggende landen aan de westkust van Afrika kwamen van oudsher kleine korthoornige runderen voor. Onder invloed van de zich steeds meer over West-Afrika verspreidende zeboes verdwenen er steeds meer kudden.

De oorspronkelijke dwergrunderen hadden een voordeel ten opzichte van de grotere zeboes, ze waren namelijk ongevoelig voor de door Tseetseevliegen overgebrachte slaapziekte. Hierdoor konden de kleine runderen overleven in de moerasachtige lagunen aan de kust, waar zeboes moeilijker konden overleven. Zij waren immers wel vatbaar voor besmetting door de Tseetseevlieg.

Het Dahomey rund behoort tot de West-Afrikaanse korthoornrassen, die hun verspreidingsgebied vinden van Liberia tot Kameroen. Deze rassen hebben één factor gemeen, namelijk dat ze zeer klein zijn met een schofthoogte tussen 80 en 110cm, en dat zij, zoals de naam zegt, korte hoorns hebben..

De meeste dieren zijn zwart, maar bonte in alle kleurvariaties komen ook voor. Het volledig opdrogen van de uier na de zoogtijd is een kenmerk dat bij veel halfwilde en wilde runderen voorkomt, daar deze alleen maar in de weg zitten en beschadigd kunnen worden in het struikgewas.
In Samiondji in Benin is een proefboerderij waar Dahomey runderen worden gefokt en waar wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan.
Rond 1900 zijn Dahomey runderen naar Mayumbe in toenmalig Belgisch Congo gekomen en vandaar zijn de eerste dieren naar de dierentuin van Antwerpen gebracht.
Halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn de eerste dieren in Nederland terecht gekomen en wel bij de heren Thijs en Jonkman in Dieverbrug.
Inmiddels is in Nederland een stamboek opgericht.Duitsland heeft zijn eigen fokvereniging, terwijl ook Zwitserland en Zuid-Tirol in Noord-Italië ieder hun eigen fokvereniging hebben. Hiernaast bevinden zich nog een groot aantal niet geregistreerde dieren in handen van kinderboerderijen en dierentuinen.
Het Dahomey dwergrund behoort met dit aantal dieren tot de zeldzame huisdierrassen.

 
DSC 0052