Nederlands Dahomey Dwergrund Stamboek

Dwerggroei (Chondrodisplasie) is een bepaalde erfelijke afwijking, waarbij de poten in verhouding te klein blijven in verhouding tot het lijf.Op zich kunnen dieren met deze afwijking uitstekend overleven, het probleem komt wanneer een koe met deze afwijking gedekt wordt door een stier met hetzelfde probleem. Dan ontstaat namelijk een niet levensvatbaar kalf, waarbij een kort bol lijfje met korte pootjes en een vergroot voorhoofd met een platte tegen het hoofd aangedrukte snuit aan een engelse buldog doen denken.
Deze kalveren zijn niet levensvatbaar. Meestal volgt een miskraam tussen de 5 en 7 maanden. Soms dragen de moederdieren de volle tijd uit en moeten dan in de regel met de keizersnee verlost worden, daar de kop en lijf van het kalf te groot zijn om het geboortekanaal te passeren. Vanwege deze problemen is het niet meer toegestaan te fokken met een stier, die de erfelijke afwijking heeft.
Dit is gedaan om het aantal dragers van deze bulldogfactor in de loop van de tijd steeds kleiner te krijgen. Een dier kan namelijk de afwijking erven van zijn vader en zijn moeder. Als je de vader uitsluit kan een dier het alleen nog van zijn moeder erven. In de loop van de jaren hopen wij dan dat het aantal dieren met deze afwijking in percentage terugloopt. Stieren waarmee gefokt wordt moeten negatief getest zijn op chondrodisplasie. Deze test wordt verzorgd door Dr. Van Haeringen Laboratorium B.V.

Testen gaat als volgt:

Men dient haarmonsters met daaraan iets van de haarwortel op te sturen. Het dna van dit materiaal moet men laten onderzoeken bij het genoemde laboratorium.
De kosten van dit onderzoek bedragen 65 euro exclusief BTW en zijn voor eigen rekening.
De haren kunnen goed uit het voorhoofd of de nek van de stier getrokken worden. Een klein plukje is genoeg, als er maar iets van de haarwortel aanzit. Het plukje haar doe je in een plastic zakje. Om het onderzoek aan te vragen moet je naar de website van genoemd laboratorium gaan:
https://www.vhlgenetics.com/
Daarna klikken op dna-testen en kiezen voor rund.
Er verschijnt een kolom; erfelijke ziekten
R340 Achondrodysplasie (Dexter) aanklikken.

Het formulier dat dan verschijnt invullen, printen en samen met het haarmonster opsturen naar:
van Haeringen
Agro Business Park 100
6708 PW Wageningen.

Na verloop van tijd otvangt u een document met daarop de uitslag.
Dit kunt u opsturen naar
Haverslag
Fortmonderweg 6
8121 SK Olst
Of inscannen en verzenden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wim Haverslag zal dan in onze stamboekadministratie verwerken dat de betreffende stier vrij is van deze vervelende erfelijke aandoening en de stier kan ingezet worden als dekstier.